Lekka chmurka chałwowo-śmietanowa bez pieczenia

0
(0)

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w 400 ml mleka. Studzimy. Masło ucieramy, dodając po lyżce przestudzonego budyniu. Pozostawiły.
Podgrzewamy pozostałe mleko, dodając pokruszoną chałwe, mieszamy aż powstanie nam gesty krem chałwowy. Ja dzisiaj mój krem potraktowałam blenderem dla uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie studzimy i dodajemy do masy budyniowej. Krem chałwowy musi być bardzo zimny, ponieważ masa zawiera juz masło, które nam się rozpuści pod wpływem ciepła.

Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodając w połowie ubijania śmietan fix. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta możemy doslodzić i budyń i śmietankę. Słodycz ciasta przełamują słone krakersy.

Układany do formy. Krakersy, krem chałwowy, krakersy, masa śmietanowa, starta biała czekolada.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0