Lane kluski z serem
Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zaskoczy Cię swoim smakiem.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 30dag sera ementaler
- Mała cebula
- Masło
- Pieprz
Lane kluski:
- 2 jajka
- łyżka stołowa wody
- 5 łyżek stołowych mąki pszennej
- Sól
Przygotowanie:
Lane kluski:
Jajka rozbij do naczynia i wymieszaj aż białko i żółtko połączą się. Dodaj wodę i mąkę i mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Zagotuj osoloną wodę w średniej wielkości naczyniu, następnie cienkim strumieniem wlewaj masę do wrzątku. Poczekaj aż kluski wypłyną na powierzchnię. Kluski wyciągnij i przelej zimną wodą.
Gotowe kluski ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami, każdą kolejno posypując startym serem. Ostatnią warstwę posyp szczególnie obficie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw naczynie na 20 minut. W tym czasie zeszklij na maśle cebulę. Makaron po wyjęciu z piekarnika posyp cebulą i polej masłem z patelni. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!