Lane kluski z serem

0
(0)

Lane kluski z serem

Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zaskoczy Cię swoim smakiem.

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 30dag sera ementaler
  • Mała cebula
  • Masło
  • Pieprz

 

Lane kluski:

  • 2 jajka
  • łyżka stołowa wody
  • 5 łyżek stołowych mąki pszennej
  • Sól

 

Przygotowanie:

Lane kluski:

Jajka rozbij do naczynia i wymieszaj aż białko i żółtko połączą się. Dodaj wodę i mąkę i mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Zagotuj osoloną wodę w średniej wielkości naczyniu, następnie cienkim strumieniem wlewaj masę do wrzątku. Poczekaj aż kluski wypłyną na powierzchnię. Kluski wyciągnij i przelej zimną wodą.

Gotowe kluski ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami, każdą kolejno posypując startym serem. Ostatnią warstwę posyp szczególnie obficie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw naczynie na 20 minut. W tym czasie zeszklij na maśle cebulę. Makaron po wyjęciu z piekarnika posyp cebulą i polej masłem z patelni. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0