Kurczak na puszce piwa

Kurczak na puszce piwa

Prosty w przygotowaniu i efektownie podany kurczak, z aromatem piwa, prosto z … grilla!!!

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 1 puszka jasnego piwa
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 cytryna, cienko pokrojona
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • Sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Opróżnij wnętrze kurczaka wyjmując podroby i dokładnie go oczyść. Oprósz mięso z zewnątrz świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odlej połowę piwa , następnie wlej niewielką ilość na podstawę stojaka, dodaj czosnek, cytrynę i zioła. W puszce z pozostałą ilością piwa zrób dziury (w wieczku) i nadziej na nią kurczaka. Górną część kurczaka zaszyj grubą nicią, aby parujące piwo nie uchodziło na zewnątrz. Podczas pieczenia mięso podlewaj pozostałą ilością piwa, dzięki temu mięso będzie soczyste w środku.

Dla oryginalnego efektu, kurczaka razem z podstawą podaj do stołu i tam podziel na poszczególne porcje.

Aby poznać tajniki grillowania zapraszamy do przeczytania artykułu „Przewodnik po grillowaniu”.

SMACZNEGO!!!