Kurczak na puszce piwa
Prosty w przygotowaniu i efektownie podany kurczak, z aromatem piwa, prosto z … grilla!!!
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 1 puszka jasnego piwa
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 1 cytryna, cienko pokrojona
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 gałązka świeżego tymianku
- Sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Opróżnij wnętrze kurczaka wyjmując podroby i dokładnie go oczyść. Oprósz mięso z zewnątrz świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odlej połowę piwa , następnie wlej niewielką ilość na podstawę stojaka, dodaj czosnek, cytrynę i zioła. W puszce z pozostałą ilością piwa zrób dziury (w wieczku) i nadziej na nią kurczaka. Górną część kurczaka zaszyj grubą nicią, aby parujące piwo nie uchodziło na zewnątrz. Podczas pieczenia mięso podlewaj pozostałą ilością piwa, dzięki temu mięso będzie soczyste w środku.
Dla oryginalnego efektu, kurczaka razem z podstawą podaj do stołu i tam podziel na poszczególne porcje.
Aby poznać tajniki grillowania zapraszamy do przeczytania artykułu “Przewodnik po grillowaniu”.
SMACZNEGO!!!