Kukurydziany chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

0
(0)

Sposób przygotowania
1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło w mleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem następnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
3. Oliwki pokroić na plasterki a suszone pomidory drobno posiekać.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułożyć jeden na drugim i przekroić na pół. Następnie tak pokrojone ciasto ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50minut.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0