Krewetkowe wrapy meksykańskie
To zdrowe i szybkie danie. Kombinacja świeżo wyciśniętego soku z limonki i ostrego sosu chili jest niepowtarzalna!Q Skradła serce m. in. Gwyneth Paltrow!
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 12
Składniki:
- 1/2kg świeżych, obranych krewetek
- Sok z jednej limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sos chili (ulubiony lub z przepisu poniżej)
- Pokruszony ser feta
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- Ulubione warzywa
Sosy:
Salsa
- 1/2 kg pomidorków cherry, przekrojonych na połowy
- 2 łyżki grubo posiekanej pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanej
- Sok z limonki
- Kilka posiekanych papryczek jalapeno ( ilość zależna od stopnia ostrości jaki chcemy osiągnąć)
Guacamole
- 2 awokado
- 2 łyżeczki posiekanej cebuli
- 3 łyżeczki grubo posiekanej cebuli
- 1/2 limonki
- Gruboziarnista sól
Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Krewetki dokładnie umyj i wymieszaj z oliwą, sokiem z limonki i solą. Tak zamarynowane grilluj przez ok. 2 minuty z obu stron. Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, ułóż je na stos i przykryj, żeby nie ostygły.
Sosy: wystarczy połączyć ze sobą poszczególne składniki sosu i dokładnie je wymieszać.
Na ciepłe placki połóż kilka krewetek, łyżkę salsy i kilka kropel ostrego sosu, a na to pokrusz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki. Dodaj ulubione warzywa.
Na koniec zawiń wszystko w rulon i podawaj.
SMACZNEGO!!!