Krewetkowe wrapy meksykańskie

0
(0)

Krewetkowe wrapy meksykańskie

To zdrowe i szybkie danie. Kombinacja świeżo wyciśniętego soku z limonki i ostrego sosu chili jest niepowtarzalna!Q Skradła serce m. in. Gwyneth Paltrow!

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 1/2kg świeżych, obranych krewetek
  • Sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sos chili (ulubiony lub z przepisu poniżej)
  • Pokruszony ser feta
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli
  • Ulubione warzywa

 

Sosy:

Salsa

  • 1/2 kg pomidorków cherry, przekrojonych na połowy
  • 2 łyżki grubo posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki drobno posiekanej
  • Sok z limonki
  • Kilka posiekanych papryczek jalapeno ( ilość zależna od stopnia ostrości jaki chcemy osiągnąć)

 

Guacamole

  • 2 awokado
  • 2 łyżeczki posiekanej cebuli
  • 3 łyżeczki grubo posiekanej cebuli
  • 1/2 limonki
  • Gruboziarnista sól

 

Przygotowanie:

Rozgrzej grill. Krewetki dokładnie umyj i wymieszaj z oliwą, sokiem z limonki i solą. Tak zamarynowane grilluj przez ok. 2 minuty z obu stron. Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, ułóż je na stos i przykryj, żeby nie ostygły.

Sosy: wystarczy połączyć ze sobą poszczególne składniki sosu i dokładnie je wymieszać.

Na ciepłe placki połóż kilka krewetek, łyżkę salsy i kilka kropel ostrego sosu, a na to pokrusz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki. Dodaj ulubione warzywa.

Na koniec zawiń wszystko w rulon i podawaj.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0