Krem kawowy z wanilią
Wspaniała alternatywa dla filiżanki kawy. Smaczny i aromatyczny deser, który w wyrafinowany sposób łączy moc i aromat kawy ze słodką nutą waniliowego kremu.
Czas przygotowania: 30 minut (plus 2 godziny chłodzenia)
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 szklanka słodkiej śmietany 12%
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1/2 laski wanilii
- 100ml mocnego świeżego naparu kawy
- 4 żółtka
- 8 łyżek miałkiego cukru
- 2 łyżki żelatyny instant
- Kilka rurek waflowych
- Ziarna kawy do dekoracji
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrój wzdłuż, następnie włóż do garnuszka z śmietaną 12% i, mieszając powoli zagotuj, przykryj i odstaw.
W gorącym naparze kawy rozpuść żelatynę.
Żółtko utrzyj na gładko z połową cukru. Gorącą śmietanę przecedź przez gęste sito. Ubite żółtka postaw nad gorący garnek z wrzącą wodą i w takiej “wodnej kąpieli” pozostaw przez ok. minutę, potem mieszając je dolej gorącą śmietanę. Kiedy powstanie dość gęsta masa, zdejmij miskę, wlej kawę z żelatyną i wszystko razem dokładnie ubij. Pozostaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę kremówkę z resztą cukru i delikatnie wymieszaj z wystudzoną masą.
Gotowy krem przełóż do pucharków, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem pucharki z kremem udekoruj ziarnami kawy i dodaj waflowe rurki.
SMACZNEGO!!!