Krem kawowy z wanilią

Krem kawowy z wanilią

Wspaniała alternatywa dla filiżanki kawy. Smaczny i aromatyczny deser, który w wyrafinowany sposób łączy moc i aromat kawy ze słodką nutą waniliowego kremu.

Czas przygotowania: 30 minut (plus 2 godziny chłodzenia)

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1 szklanka słodkiej śmietany 12%
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1/2 laski wanilii
  • 100ml mocnego świeżego naparu kawy
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek miałkiego cukru
  • 2 łyżki żelatyny instant
  • Kilka rurek waflowych
  • Ziarna kawy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Laskę wanilii przekrój wzdłuż, następnie włóż do garnuszka z śmietaną 12% i, mieszając powoli zagotuj, przykryj i odstaw.

W gorącym naparze kawy rozpuść żelatynę.

Żółtko utrzyj na gładko z połową cukru. Gorącą śmietanę przecedź przez gęste sito. Ubite żółtka postaw nad gorący garnek z wrzącą wodą i w takiej „wodnej kąpieli” pozostaw przez ok. minutę, potem mieszając je dolej gorącą śmietanę. Kiedy powstanie dość gęsta masa, zdejmij miskę, wlej kawę z żelatyną i wszystko razem dokładnie ubij. Pozostaw do ostygnięcia.

Ubij śmietanę kremówkę z resztą cukru i delikatnie wymieszaj z wystudzoną masą.

Gotowy krem przełóż do pucharków, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przed podaniem pucharki z kremem udekoruj ziarnami kawy i dodaj waflowe rurki.

SMACZNEGO!!!