Krem angielski z truskawkami w pucharku

0
(0)

1.
Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem. Mleko z wanilią zagotowujemy. Do utartych żółtek wlewamy powoli mleko, ciągle mieszamy, żeby nie postała słodka jajecznica. Następnie przelewamy całość do garnka i wstawiamy na ogień. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
2.
W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Do gęstego i ciepłego kremu dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy szpatułką. Kolejno przelewamy całość do pozostałej śmietany i łączymy całkowicie składniki. Dzielimy krem na 4 części.
3.
Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ptysie kruszymy i dzielimy na 6 części. Owoce kładziemy dookoła dna każdej szklanki, sypiemy po jednej części ptysiów, na to wykładamy krem, ponownie ptysie, krem, ptysie. Całość wykonujemy w obu szklankach. Wierzch ozdabiamy truskawkami.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0