Kotleciki z kapustą
Miękkie i soczyste kotleciki w chrupiącej skorupce. Podajemy posypane szczypiorkiem lub polane sosem.
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 250 g mielonego mięsa
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte przez praskę)
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów
- pieprz
- sól
- bułka tarta
Przygotowanie:
Posiekać drobno kapustę i gotować w osolonej wodzi 20 minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Po odcedzeniu kapusty mieszamy ją z cebulą, startymi, ugotowanymi jajkami, mięsem mielonym, utuczonymi ziemniakami, pomidorami oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować kotleciki i obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Kotleciki wysmażyć na złocisty kolor z obu stron.