Klopsiki królewskie

Klopsiki królewskie

Cielęcina, anchois, skórka pomarańczowa… Brzmi jak przepis na wykwintne danie? Nic bardziej mylnego! Smaczne klopsy w zupełnie nowej odsłonie!

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • Cielęcina bez kości
  • 400g chleba tostowego
  • 1 biała cebula
  • 200g masła ekstra
  • Anchois
  • Skórka pomarańczowa
  • Jajko
  • Natka pietruszki
  • Marchewka w kostce (mrożona)
  • Kapary w zalewie
  • Mąka pszenna
  • 1l bulionu na wędzonce
  • Sok z cytryny
  • Brukselka (mrożona)
  • Liść laurowy
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Namocz chleb w wodzie i wraz z mięsem wrzuć do maszynki do mielenia lub blendera. Obierz cebulę, drobno ją pokrój i zrumień na maśle. Mięso, siekane anchois, zrumienioną cebulę, jajko, natkę pietruszki i tartą skórkę świeżej pomarańczy łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrób na jednolitą masę.

Bulion zagotuj z liściem laurowych. Karotkę i cebulę obieramy, dodajemy do rosołu. Całość ponownie zagotuj. z mięsa zrób okrągły, płaski placek, następnie potnij go w pasy i zwiń je w roladę. Ułóż je na lekko wrzącym rosole i doprowadź jeszcze raz do wrzenia. Po ugotowaniu klopsy wyciągamy z rosołu, a sam rosół przecedzamy zostawiając 0,5l.

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę i dodaj do rosołu. Zagotuj i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie sos zaciągnij żółtkami, dodaj posiekaną, ugotowaną marchewkę i kapary.

Gotowe klopsy (w rulonie) przekrój na mniejsze części.

Przed podaniem polej je sosem. Najlepiej smakują z kluskami ziemniaczanymi.

SMACZNEGO!!!