-nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku
-wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić
-do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem
-blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce
-piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę
-krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć
-krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny
-przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem – karpatka jest przepysznie pyszna i szybko się zjadła……………SMACZNEGO!!!