Karp gotowany w piwie
Najpopularniejsza potrawa wigilijna, tym razem w polskiej wersji w piwie.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 karp
butelka jasnego piwa
szklanka białego wina
2 cebule
marchewka
por
seler
cytryna
kawałek świeżego imbiru
3 goździki
3 listki bobkowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła
kilkanaście kaparów
kilka ziaren pieprzu
sól
Przygotowanie:
Umyte i sprawione karpie dzielimy na mniejsze kawałki. Do dużego rondla wlewamy piwo z octem i dodajemy kolejno drobno pokrojone jarzyny, liście bobkowe, skórkę z cytryny, goździki, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy wszystko razem około 10 minut. Gdy wywar zacznie wrzeć dodajemy rybę, a chwilkę później masło, kapary, cytrynę w plasterkach, imbir i cukier. Gotujemy wszystko razem jeszcze 20 minut i co chwilę delikatnie przewracamy rybę. Gotowego karpia polewamy wywarem.