Kakaowe ciasto z gruszkami

0
(0)

1.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
2.
Mąkę z cukrem, kakao, solą, sodą, imbirem, cynamonem i goździkami (jeśli nie mamy mielonych goździków, to 5 sztuk przekładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy na pył) przesiewamy do miski.
3.
W drugiej misce łączymy jajka z olejem za pomocą miksera.
4.
Suche składniki zalewamy mokrymi. Dodajemy gruszki, żurawinę i rodzynki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
5.
Piec nagrzewamy do 180 stopni i włączamy funkcję grzałka górna i dolna. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy przez ok. 60 minut. Po tym czasie wkładamy na środek ciasta wykałaczkę bądź patyczek do szaszłyków i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli jest wilgotne to dopiekamy, aż będzie całkowicie suchy.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0