Jajecznica z kurkami
Pomysł na śniadanie z bardzo aromatycznymi grzybami.
Czas wykonania: 35 minut
Składniki:
- 80 dag świeżych kurek
- 10 jajek
- 1 cebula (5 dag)
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osączyć. Duże kurki przekroić na pół. Cebulę obrać opłukać i drobno posiekać . Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurki, a gdy woda odparuje, dodać cebulę, posolić i smażyć, aż grzyby się zarumienią. Jajka wbić do miski, posolić, popieprzyć, lekko roztrzepać i wlać na patelnię z grzybami. Smażyć stale mieszając, aż jajka się zetną. Jajecznicę podzielić na porcje, przybrać pokrojonymi pomidorami lub natką pietruszki. Podawać z pieczywem.