Indyk z nadzieniem z chleba kukurydzianego

Indyk z nadzieniem z chleba kukurydzianego

Genialny przepis na indyka prosto z grilla. Delikatne mięso w połączeniu z ciekawym nadzieniem to kompozycja godna polecenia na rodzinny obiad.

 

 

Czas przygotowania: ok. 3 godzin

Ilość porcji: 10

Składniki:

  • 7kg indyk
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 10 wysuszonych na słońcu, moczonych przez 10 minut w gorącej wodzie pomidorów
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 4 szklanki pikantnej cebuli
  • 340g pikantnych kiełbasek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek1 jajko
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklani mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki

 

Przygotowanie:

Chlebek kukurydziany:

Rozgrzej grilla do 175 stopni C. Połącz w misce mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt, stopione masło oraz jajko. Połącz w całość obydwie mikstury, aż powstanie gładka masa, następnie wyłóż ją do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piecz przez 25 minut. Wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż do zrumienienia, dodaj cebulę i seler.

Chlebek kukurydziany rozdrobnij i dodaj do kiełbasy z cebulą.

Indyka umyj, osusz. Delikatnie nadziej wydrążenie, zwiąż indyka. Nadziej go na rożen wzdłuż kręgosłupa.

(Aby dowiedzieć się, jak umocować indyka na rożnie, odsyłamy do artykułu „Przewodnik po grillowaniu” w zakładce „Świat na widelcu”)

Czas grillowania powinien wynosić 20 minut na każdy kilogram indyka. W chwili, gdy termometr będzie wskazywał temperaturę od 82 do 85 stopni C indyk będzie gotowy do podania.

SMACZNEGO!!!