Indyk z nadzieniem z chleba kukurydzianego
Genialny przepis na indyka prosto z grilla. Delikatne mięso w połączeniu z ciekawym nadzieniem to kompozycja godna polecenia na rodzinny obiad.
Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Ilość porcji: 10
Składniki:
- 7kg indyk
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 10 wysuszonych na słońcu, moczonych przez 10 minut w gorącej wodzie pomidorów
- 1/2 posiekanej cebuli
- 4 szklanki pikantnej cebuli
- 340g pikantnych kiełbasek
- 1 łyżka oliwy z oliwek1 jajko
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 1/3 szklanki jogurtu
- Szczypta soli
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 2/3 szklani mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki
Przygotowanie:
Chlebek kukurydziany:
Rozgrzej grilla do 175 stopni C. Połącz w misce mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt, stopione masło oraz jajko. Połącz w całość obydwie mikstury, aż powstanie gładka masa, następnie wyłóż ją do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piecz przez 25 minut. Wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż do zrumienienia, dodaj cebulę i seler.
Chlebek kukurydziany rozdrobnij i dodaj do kiełbasy z cebulą.
Indyka umyj, osusz. Delikatnie nadziej wydrążenie, zwiąż indyka. Nadziej go na rożen wzdłuż kręgosłupa.
(Aby dowiedzieć się, jak umocować indyka na rożnie, odsyłamy do artykułu “Przewodnik po grillowaniu” w zakładce “Świat na widelcu”)
Czas grillowania powinien wynosić 20 minut na każdy kilogram indyka. W chwili, gdy termometr będzie wskazywał temperaturę od 82 do 85 stopni C indyk będzie gotowy do podania.
SMACZNEGO!!!