Gulasz z szybkowaru

Gulasz z szybkowaru

Łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. Podawać z plackami ziemniaczanymi, kaszą gryczaną, gotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

1 kg karczku bez kości
2 duże cebule
2 duże pomidory
3 kolorowe papryki
około 10 pieczarek
5 kiszonych ogórków
5 ząbków czosnku
4 łyżki oleju ryżowego lub innego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki musztardy
1,5 szklanki wody
przyprawa do gulaszu

Przygotowanie:

Mięso kroimy w równą kostkę. Cebulę także kroimy w kostkę. W tym czasie rozgrzewamy olej i wrzucamy obtoczone w mące mięso. Smażymy po 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucić posiekaną cebulkę. Następnie kroimy warzywa: pieczarki w plasterki, ogórki w cztery słupki, umyte papryki oczyszczamy i siekamy w paseczki o szerokości 1 cm. Pomidory należy sparzyć, obrać z łupki i pokroić w większą kostkę. Obrany z łupki czosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie te warzywa wrzucamy do mięsa i zalewamy wodą. Przyprawiamy, zamykamy szybkowar i dusimy około 20 minut. Jeśli gulasz będzie za rzadki to zagęszczamy go śmietaną lub mąką.