Gofry

0
(0)

Gofry

Pulchny i chrupki wafel podawany najczęściej z bitą śmietaną i owocami, dżemem lub lodami.

 

Czas przygotowania: do 30 minut

Ilość porcji: 10 gofrów

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 270 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 15 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

90 ml mleka dokładnie wymieszać z masłem, mąką, cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy resztę mleka. Rozgrzewamy gofrownicę i w tym czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok. 4-6 minut.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0