Fasolka po bretońsku z szybkowaru
Przygotowanie fasolki po bretońsku wreszcie nie musi zajmować dużo czasu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 50 dag fasoli suchej
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 30 dag kiełbasy
- 3 cebule
- szczypta cukru
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 szklanka mleka + 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Wymoczoną dzień wcześniej fasolę dodajemy do szybkowaru, dolewamy 1 l wody i po zagotowaniu gotujemy jeszcze przez 30-40 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do tego dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do szybkowaru dodajemy zawartość patelni oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości i wlewamy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mlekiem rozmieszanym z pozostałą mąką.