Żeberka duszone z papryką
Soczyste i miękkie żeberka w sosie z papryką. Podajemy z ryżem, kopytkami i surówkami o kwaskowym smaku.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
50 dag żeberek wieprzowych
3 papryki
3 cebule
2 łyżki oleju
1 szklanka gorącej wody lub wywaru
1 łyżeczka vegety
sól
Przygotowanie:
Wypłukane papryki wydrążyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać w plastry. Cebulę i paprykę wrzucamy razem na rozgrzany olej i często mieszamy. Opłukane żeberka dzielimy na porcje i solimy. Następnie wkładamy żeberka do warzyw i podlewamy wodą lub wywarem. Dusimy pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy płynem. Na końcu dodajemy vegetę i ewentualnie dosalamy.