Duszony zając z cytrynami
Kuchnia myśliwska to nic innego jak aromatyczne dania ze wszystkich rodzajów zwierzyny łownej. Bywa ona bardzo prosta, a zarazem wykwintna. Warto spróbować!
Czas przygotowania: 60 minut (plus 52 godz. marynowania)
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 1 sprawiony zając
- 2 cytryny
- 100ml oleju
- 250ml bulionu
- Odrobina imbiru
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Marynata:
- 100ml octu
- 5dag marchwi
- 5dag pietruszki
- 5dag selera
- 10dag cebuli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Marynata: obierz warzywa, pokrój je w plastry i zagotuj w 300ml wody. Dodaj ocet i przyprawy, następnie całość zagotuj. Gotową marynatę ostudź, zalej nią mięso i odstaw pod przykryciem na 3 doby.
Zamarynowane mięso odsącz, podziel na porcje, natrzyj solą, pieprzem i imbirem, następnie odstaw na 2 godziny. Sok z połowy cytryny wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, polej mięso i odstaw na kolejne 2 godziny.
Mięso zrumień na pozostałej części tłuszczu, następnie przełóż do garnka i podlej bulionem. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie miękkie. Dodaj plastry całej cytryny i duś przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanie mięso podaj z pieczonymi ziemniakami.
SMACZNEGO!!!