Drożdżówki z marmoladą

0
(0)

Ciasto: z drożdży zrobić rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, roztopione chłodne masło i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób sprężyste i miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką, żeby nie obeschło.

Dla maszynkowców:
do maszyny wlej wodę, mleko, wsyp sól, cukier, na wierzch dodaj mąkę i drożdże. Nastaw automat na funkcję ugniatania. U mnie ta funkcja trwa 1 godzinę i 50 minut.

Ciasto podziel na 8 identycznych kawałków. Każdą część ugnieć i lekko rozwałkuj na okrągły placek. Boki zawiń lekko pod spód a w środku zrób zagłębienie, do którego dodaj marmoladę – mi weszło ok 1,5 łyżki.

Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do pieca posmaruj ciasto z każdej strony roztrzepanym jajkiem.

Piecz w 220 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie drożdżówki będą miały brązowy kolor a w środku będą miękkie i delikatne.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0