Domowy przepis na rogaliki półfrancuskie z powidłem

Przedstawiamy przepis na domowe rogaliki półfrancuskie z powidłem

Świeże, mięciutkie domowe rogaliki wypełnione powidłem i przyozdobione nutą czekolady będą smakowały każdemu.

Ilość sztuk: 48

 

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej typ 405- 550
200 g masła
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200 g śmietany 18%
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru z wanilią lub 1 mały cukier wanilinowy
310 g powideł śliwkowych0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Śmietanę mieszamy z drożdżami, masło siekamy z mąką. Z mąki posiekanej z masłem robimy kopczyk, a na jego środku dołek- do dołka wlewamy śmietanę z drożdżami, żółtka, cukier – zawartość dołka mieszamy stopniowo z kopczykiem, zagarniając nożem mąkę. Gdy ciasto jest wstępnie wymieszane to wyrabiamy je rękami, ale niezbyt długo. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto folią i odstawiamy na 20 minut. Następnie dzielimy ciasto na 4 części, każdą z części wałkujemy na kształt koła, na grubość ok. 3 mm. Koło z ciasta dzielimy na 12 części (trójkątów)- najpierw na ćwiartki, potem każdą z ćwiartek na 3 części. Na najkrótszy bok trójkąta nakładamy małą łyżeczkę powideł i rolując w kierunku wierzchołka trójkąta formujemy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 minut, aż rogaliki będą miały jasnozłoty kolor. Po ostudzeniu rogaliki dekorujemy roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO!