Domowy przepis na pączki

Przedstawiamy domowy przepis na pączki

Pyszne pachnące pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne.

Ilość sztuk: 20

Składniki:
1 szklanka (250 ml) mleka
50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)
3 łyżki cukru
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli

1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki stołowe masła (40 – 50 g), roztopionego i ostudzonego
2 łyżki spirytusu
1 litr oleju np. rzepakowego, smalcu
dowolna marmolada lub konfitura
około 100 g cukru pudru
lukier (około 250 g cukru pudru i 1 – 2 łyżki wody lub soku z cytryny)
smażona skórka pomarańczowa

 

Przygotowanie:

Podgrzać mleko, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże borze się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 – 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto, tak aby odstawało od ręki. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Stolnicę lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 – 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek, ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków. Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej, w dużym i szerokim garnku do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy powoli przez około 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki. Przestudzone pączki nadziewamy, za pomocą rękawa cukierniczego. Robimy również lukier: do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy 1 łyżkę wody, mieszamy, dodajemy stopniowo jeszcze więcej wody aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową. Pączki maczać w lukrze i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!