Przedstawiamy przepis na domowe knedle ze śliwkami
Sezon na śliwki to obowiązkowo sezon na knedle! Knedle ze śliwkami oczywiście są najlepsze jeszcze ciepłe wyjęte dopiero co z wody.
Ilość porcji: dla 3-4 osób
Składniki:
ok 3/4 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki (czasem więcej jak ziemniaki są mniej suche)
jajko
1/2 kg śliwek
cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy w maszynce. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i mieszam dokładnie. Śliwki drylujemy z pestek. Zagniatamy ciasto na knedle i z jego fragmentu formujemy wałeczek, z którego odcinamy kawałki ok 3 x 4 cm. Te kawałki rozpłaszczamy dłonią. Na każdym umieszczamy pół śliwki i sypiemy płaską łyżeczkę cukru.
Zawijamy i formujemy zgrabną kuleczkę. Następnie wrzucamy kulki do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 6 minut od ponownego wrzenia wody.
Można podawać z bułką lub śmietaną.
SMACZNEGO!