Domowy przepis na hamburgera

Przedstawiamy domowy przepis na smacznego hamburgera

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:
30-40 dag mielonego mięsa wołowego

1 żółtko
1 ząbek czosnku
cebula
2 pomidory
1/3 główki sałaty lodowej
sól, pieprz
4 bułki na hamburgery
majonez, olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso wołowe włożyć do miski, dodać żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Sałatę lodową podzielić na liście, i pokroić w paseczki, zaś pomidory i cebulę w plastry. Z mięsa formujemy okrągłe i płaskie kotlety odpowiadające średnicą bułce. Powinno być ich osiem, po dwa na każdy hamburger. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. W tym samym czasie bułki opiekamy w tosterze. Na każdym spodzie bułki układamy sałatę, potem kotlet, smarujemy majonezem, następnie układamy na nim plasterki pomidora i cebuli, przykrywamy drugim kotletem, posypujemy sałatą i przykrywamy wierzchem bułki.
SMACZNEGO!