Przedstawiamy domowy przepis na faworki
Czas przygotowania: 46 minut
Ilość sztuk: 50
Składniki:
20 dag mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1 szklanka oleju
1 kostka smalcu
4 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy śmietanę, spirytus, żółtka oraz sól. Całość zarabiamy nożem, i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki.
Formujemy kulę, dzielimy na cztery części. Każdą porcję cienko rozwałkowujemy, i kroimy na paski. Każdy pasek nacinamy w środku i delikatnie przewijamy. Olej ze smalcem roztapiamy i wrzucamy kawałki na rozgrzany tłuszcz następnie zrumienione wyciągamy, i osuszamy na papierze śniadaniowym. Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!