Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (około pół szklanki) z dodatkiem mąki (1 łyżka) i cukru.
Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy pozostałe mleko, mąkę oraz sól, zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększamy ilość mąki lub mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz i dzielimy ciasto na sześć porcji i podsypując mąkę rolujemy w długi wałek.
Dzielimy go na pół i zwijamy naprzemiennie. Tak powstały warkocz łączymy końcami formując okrąg.
Zagotowujemy około 1,5 l wody wraz z sodą i gotujemy po około 30 sekund każdego obwarzanka.
Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy makiem.
Piekarnik nagrzewamy do 190ºC i pieczemy około 15 minut do zarumienienia się.