Domowe burgery

Domowe burgery

Danie idealne na podwieczorek, dla wygłodniałych wielbicieli fastfood’ów. Ze względu na ich łagodny smak można je jeść w każdym wieku i na wiele sposobów! Przygotuj ulubione dodatki i do dzieła!

 

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500g mielonego udźca wołowego
  • 4 plasterki sera żółtego
  • Pomidor
  • Ogórek (świeży lub konserwowy)
  • Sałata lodowa
  • Czerwona cebula
  • Majonez
  • 4 bułki do hamburgerów
  • Sól, pieprz
  • Odrobina oliwy

 

Przygotowanie:

Mięso dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Uformuj okrągłe kotleciki i grilluj je z obu stron. Zanim mięso ostygnie, połóż na nim plaster sera tak, aby pod wpływem temperatury ser delikatnie się stopił. Bułeczki przekrój na połowę i zrumień na grillu, następnie obie połowy posmaruj majonezem. Pokrój w plastry pomidora, cebulę i ogórka. Na dolnych częściach bułeczek połóż pokrojoną sałatę, grillowane mięso z serem, plasterki pomidora, ogórka, ponownie sałatę i cebulę. Całość przykryj drugą połową bułeczki.

SMACZNEGO!!!