Domowe burgery
Danie idealne na podwieczorek, dla wygłodniałych wielbicieli fastfood’ów. Ze względu na ich łagodny smak można je jeść w każdym wieku i na wiele sposobów! Przygotuj ulubione dodatki i do dzieła!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500g mielonego udźca wołowego
- 4 plasterki sera żółtego
- Pomidor
- Ogórek (świeży lub konserwowy)
- Sałata lodowa
- Czerwona cebula
- Majonez
- 4 bułki do hamburgerów
- Sól, pieprz
- Odrobina oliwy
Przygotowanie:
Mięso dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Uformuj okrągłe kotleciki i grilluj je z obu stron. Zanim mięso ostygnie, połóż na nim plaster sera tak, aby pod wpływem temperatury ser delikatnie się stopił. Bułeczki przekrój na połowę i zrumień na grillu, następnie obie połowy posmaruj majonezem. Pokrój w plastry pomidora, cebulę i ogórka. Na dolnych częściach bułeczek połóż pokrojoną sałatę, grillowane mięso z serem, plasterki pomidora, ogórka, ponownie sałatę i cebulę. Całość przykryj drugą połową bułeczki.
SMACZNEGO!!!