Wystarczy, że przejdziesz do dowolnego dobrze zaopatrzonego sklepu kuchennego online, a szybko zostaniesz przytłoczony asortymentem. Które garnki są niezbędne i jak wybrać te, których najbardziej potrzebujesz?
Większość garnków wygląda podobnie i to może powodować pewne wątpliwości, gdy chcesz ostatecznie zdecydować, jak wybrać garnki. Jednak przy podejmowaniu decyzji o zakupie należy sprawdzić pewne istotne cechy, które pomogą Ci w tym wyborze. Nie bój się też prosić sprzedawcę o szczegóły i zadawać pytania, których odpowiedź Cię frapuje. To ważny krok do znalezienia słusznej odpowiedzi. W końcu mowa o przedmiotach, których będziesz używać prawie codziennie, dlatego ważne jest, aby upewnić się, że podjąłeś najlepszą decyzję z możliwych.
Jak wybrać garnki patrząc na materiał i wykonanie?
Generalnie garnki wykonane z solidnych materiałów i wyposażone w solidne, grube dno – są dobrym kierunkiem wyboru. W końcu powinny być wystarczająco ciężkie, aby równomiernie rozprowadzać ciepło i zapobiegać przypalaniu się potraw.
Jakie materiały są najczęściej wybierane do produkcji garnków?
miedź,
aluminium,
żeliwo,
stal nierdzewna.
Miedź jest najdroższą opcją, ale reaguje z kwaśnym pokarmem i wymaga szczególnej troski. Jeśli chodzi o aluminium — doskonale spisuje się, jeśli mowa o patelni. Wszakże świetnie reaguje na ciepło i jest poddawane obróbce zapobiegającej reakcjom chemicznym z żywnością. Natomiast żeliwo również dobrze przewodzi ciepło, ale minusem jest to, że reaguje z kwaśnymi sosami i może rdzewieć, jeśli nie zostanie odpowiednio oczyszczone. Garnki żeliwne pokryte emalią pozwalają uniknąć tych dylematów, ale są bardzo ciężkie, co może być wadą. Należy unikać szorowania tych naczyń środkami ściernymi. Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać garnki – na pewno jednym z najbardziej oczywistych dla Ciebie wyborów może być stal nierdzewna z wewnętrzną warstwą miedzi lub aluminium. Słusznie, bo jest to dobry wybór – mowa o garnkach trwałych, niereaktywnych, dobrze przewodzących ciepło i łatwych do czyszczenia.
O czym jeszcze pomyśleć wybierając garnki?
Dobrze skonstruowane, żaroodporne uchwyty to konieczność. Szczęśliwie, w dzisiejszych czasach wiele garnków ma uchwyty wykonane z metalu o niskiej przewodności, takiego jak wspomniana już wyżej stal nierdzewna, dzięki czemu pozostają stosunkowo chłodne i przyjemniejsze w użytkowaniu.
W przypadku metalowych uchwytów – być może warto szukać tych przymocowanych do garnka nie za pomocą nitów, ale spawanych. W pierwszym wypadku można mieć do czynienia z elementem konstrukcyjnym, gdzie potencjalnie mogą się gromadzić resztki jedzenia. Takie garnki są też nieco trudniejsze do czyszczenia. Cokolwiek wybierzesz, upewnij się, że rączka została zabezpieczona w kilku miejscach, aby się nie poluzowała. Najbardziej uniwersalne są metalowe uchwyty ze zdejmowanymi plastikowymi lub gumowymi osłonami termicznymi. Być może to będzie ten kierunek, który będziesz chciał obrać zastanawiając się, jak wybrać garnki z uwzględnieniem ich uchwytów.