Cynamonowe paczuszki
Bardzo delikatny i elegancko wyglądający deser, świetnie nadający się na prezent.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 15
Składniki:
- 70g blanszowanych migdałów
- 200g mąki
- 100g cukru
- 1/2 łyżki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżki imbiru
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 150g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżeczek cukru pudru
Przygotowanie:
Migdały drobno zmiel.
Proszek migdałowy dodaj do mąki, cukru, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj.
Ze zmieszanych składników uformuj kopiec, następnie dodaj do niego masło i żółtka.
Zagnieć ciasto.
Kulę ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, blachę wyłóż papierem.
Ciasto rozwałkuj na dość gruby placek i wytnij z niego krążki.
Piecz przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp ciastka mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Dla efektownego podania zwiąż ciasta po kilka sztuk kolorową wstążką.
SMACZNEGO!!!