Cynamonowe paczuszki

Cynamonowe paczuszki

Cynamonowe paczuszki

Bardzo delikatny i elegancko wyglądający deser, świetnie nadający się na prezent.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 15

Składniki:

  • 70g blanszowanych  migdałów
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżki imbiru
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 150g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Przygotowanie:

Migdały drobno zmiel.

Proszek migdałowy dodaj do mąki, cukru, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj.

Ze zmieszanych składników uformuj kopiec, następnie dodaj do niego masło i żółtka.

Zagnieć ciasto.

Kulę ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, blachę wyłóż papierem.

Ciasto rozwałkuj na dość gruby placek i wytnij z niego krążki.

Piecz przez 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posyp ciastka mieszanką cukru pudru i cynamonu.

Dla efektownego podania zwiąż ciasta po kilka sztuk kolorową wstążką.

SMACZNEGO!!!