Cordon bleu

0
(0)

Filety:
1. Filet z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprze, papryką słodką i ostrą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Po tym czasie układamy na filecie na zakładki salami, ser żółty, salami, mozzarellę, ponownie salami, ser żółty, salami, mozzarellę. Zwijamy wąsko roladki.
3. Masło rozpuszczamy, a płatki kukurydziane lekko rozbijamy tłuczkiem.
4. Mięso smarujemy tłuszczem i odtaczamy płatkami.
5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, opcja pieca góra-dół.

Sos:
6. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
7. Podsmażamy na maśle (które zostało z panierowania mięsa), aż puszczą wodę.
8. Kolejno zalewamy winem, mlekiem i wrzucamy rozdrobiony czosnek. Gotujemy, aż sos się zredukuje. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka:
9. Do małego słoika przekładamy wodę, ocet, musztardę, i tyle oliwy, żeby sos uzyskał odpowiednią gęstość (nie może być zbyt rozrzedzony). Na koniec dodajemy kilka kropel sosu klonowego – musicie spróbować, żeby nie przesłodzić.
10. Sałatę przekładamy do miski i zalewamy sosem przed samym podaniem.

Podanie:
Na talerzu wykładamy sos, układamy pokrojony w grubsze kawałki mięso i obok dajemy sałatę.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0