Coq au vin

0
(0)

Coq au vin

Smaczne danie dla całej rodziny! Sprawdź jak łatwo je przyrządzisz w szybkowarze.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,8 kg)
  • 100 g chudego pokrojonego boczku
  • 60 g masła
  • 1 por
  • 1 seler żebro
  • 1 pęczek dymki
  • 150 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka Cognac’u
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 butelka czerwonego wina
  • Zagęszczacz sosu
  • Sól morska, pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw go solą i pieprzem. Kawałki podsmaż na maśle na złoty kolor i dodaj boczek. Umyj pora, seler, cebulę i marchew, pokrój ją na kawałki. Oczyść grzyby i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dodaj do kurczaka w szybkowarze, a następnie polej czerwonym winem. Zamknij szczelnie szybkowar i gotuj przez ok. 30 minut. Po tym czasie poczekaj aż garnek ostygnie, wyjmij warzywa i kurczaka. Do wywaru dodaj zagęszczacz do sosu i dolej koniaku. Całość doprowadź do wrzenia i przed podaniem polej nim kurczaka.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0