chlebek z pesto

Ciasto: do miseczki wkładamy rozkruszone drożdże, cukier i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Robimy dołek i przelewamy wyrośnięte drożdże. Ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie zraźcie się, ciasto drożdżowe należy dość długo ugniatać, aby nabrało puszystości. Kolejno przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, na ok 1 godziny.

Dla maszynkowców:
Do pojemnika wlewamy wodę, oliwę i wsypujemy sól. Następnie przekładamy mąkę i cukier, robimy dołek i wsypujemy rozkruszone drożdże. Nastawiamy automat na opcję wyrastanie ciasta i czekamy.

Po tym czasie wykładamy ciasto drożdżowe na podsypaną mąką stolnicę.i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 40 na 40 centymetrów. Wykrawamy z niego 12 prostokątów. Każdy prostokąt smarujemy pesto i posypujemy żółtym serem. Następnie składamy na pół.
Blaszkę typu keksówka wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wąsko ciasta zgięciem do dołu, w taki sposób, że dwa końce są u góry. Postępujemy tak z każdym kawałkiem.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach opcja grzałka górna i dolna przez ok 30 minut. Po 20 minutach należy sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Jeśli nie to dopiekamy dalej.
Podajemy jeszcze ciepłe np. z masłem czosnkowym.