Charlotte z miętową herbatą
Bardzo szybki i efektownie wyglądający deser, którego nie powstydziłby się żaden mistrz cukiernictwa. Zaskocz wszystkich mistrzowskim deserem!
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 10
Składniki:
- 70dag truskawek
- Sok z cytryny
- 20dag cukru pudru
- Łyżka żelatyny
- 600ml śmietany kremówki
- Cukier waniliowy
- Mocny napar z herbaty miętowej
- 140g podłużnych biszkoptów
- Galaretka owocowa (tężejąca)
Przygotowanie:
Zmiksuj 500g truskawek z sokiem z cytryny.
Dodaj 150g cukru pudru i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Wymieszaj z żelatyną.
Całość wystudź i połącz z ubitą resztą cukru, cukrem waniliowym i śmietaną.
Biszkopty skrop naparem herbacianym, następnie ułóż je na dnie i po bokach tortownicy.
Środek tortownicy wypełnij kremem.
Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Wierzch tortu udekoruj pozostałą ilością truskawek i wylej na nie tężejącą galaretkę.
Całość mocno schłódź.
Dla podkreślenia efektu końcowego biszkopty można przewiązać wstążką.
SMACZNEGO!!!