Charlotte z miętową herbatą

Charlotte z miętową herbatą

Bardzo szybki i efektownie wyglądający deser, którego nie powstydziłby się żaden mistrz cukiernictwa. Zaskocz wszystkich mistrzowskim deserem!

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 10

Składniki:

  • 70dag truskawek
  • Sok z cytryny
  • 20dag cukru pudru
  • Łyżka żelatyny
  • 600ml śmietany kremówki
  • Cukier waniliowy
  • Mocny napar z herbaty miętowej
  • 140g podłużnych biszkoptów
  • Galaretka owocowa (tężejąca)

Przygotowanie:

Zmiksuj 500g truskawek z sokiem z cytryny.

Dodaj 150g cukru pudru i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Wymieszaj z żelatyną.

Całość wystudź i połącz z ubitą resztą cukru, cukrem waniliowym i śmietaną.

Biszkopty skrop naparem herbacianym, następnie  ułóż je na dnie i po bokach tortownicy.

Środek tortownicy wypełnij kremem.

Odstaw na 2 godziny do lodówki.

Wierzch tortu udekoruj pozostałą ilością truskawek i wylej na nie tężejącą galaretkę.

Całość mocno schłódź.

Dla podkreślenia efektu końcowego biszkopty można przewiązać wstążką.

SMACZNEGO!!!