Chałka
Pszenne, puszyste pieczywo o słodkim smaku. Chałkę pleciemy do postaci warkocza, ale można także uformować bułeczki.
Ilość: przepis na 2 chałki
Składniki:
- 25g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 żółtek w temp. pokojowej
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3-5 łyżek cukru lub 2-3 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- mak do posypania
Przygotowanie:
Drożdże należy rozmieszać w ciepłej wodzie. Dodajemy żółtka, olej, cukier i cukier waniliowy. Po roztrzepaniu żółtek wsypujemy przesianą mąkę i solimy. Wymieszane ciasto odstawić na 5 minut. Na omączonej stolnicy zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Podczas ugniatania dodajemy tyle mąki aby ciasto nie było lepkie. Wyrobione ciasto przykrywamy folią w misce i wstawiamy na 1 noc do lodówki (ciasto można przechować w lodówce maksymalnie 4 dni). Ciasto wyjęte z lodówki dzielimy na 2 części (2 chałki). Każdą z nich kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek uformować na kształt wałka o długości 25 cm. 5 kawałków sklejamy z jednej części i pleciemy warkocz. Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wierzch chałki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Chałkę odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, a potem znowu posmarować jajkiem i posypać makiem. Znowu odstawić chałkę na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez 40 minut .