Chałka

0
(0)

Chałka

Pszenne, puszyste pieczywo o słodkim smaku. Chałkę pleciemy do postaci warkocza, ale można także uformować bułeczki.

Ilość: przepis na 2 chałki

 Składniki:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 5 żółtek w temp. pokojowej
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3-5 łyżek cukru lub 2-3 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • mak do posypania

 

Przygotowanie:

Drożdże należy rozmieszać w ciepłej wodzie. Dodajemy żółtka, olej, cukier i cukier waniliowy. Po roztrzepaniu żółtek wsypujemy przesianą mąkę i solimy. Wymieszane ciasto odstawić na 5 minut. Na omączonej stolnicy zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Podczas ugniatania dodajemy tyle mąki aby ciasto nie było lepkie. Wyrobione ciasto przykrywamy folią w misce i wstawiamy na 1 noc do lodówki (ciasto można przechować w lodówce maksymalnie 4 dni). Ciasto wyjęte z lodówki dzielimy na 2 części (2 chałki). Każdą z nich kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek uformować na kształt wałka o długości 25 cm. 5 kawałków sklejamy z jednej części i pleciemy warkocz. Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wierzch chałki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Chałkę odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, a potem znowu posmarować jajkiem i posypać makiem. Znowu odstawić chałkę na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez 40 minut .

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0