Botwinka z jajkiem
Bardzo smaczna, pożywna, rozgrzewająca zupa na chłodne wieczory.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 8-10 szklanek bulionu warzywnego
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek młodego szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
- 6 jajek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanka śmietany do zupy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Najpierw obierz, umyj i pokrój w kostkę młode buraczki. Następnie zalej je bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, posól do smaku i gotuj około 15 minut. Liście botwinki z łodygami dokładnie umyj i pokrój w paski, następnie posiekaj szczypior z młoda cebulką. Dodaj je do podgotowanych buraków razem z przeciśniętym czosnkiem i dalej gotuj przez około 5 minut. Później dodaj sok z cytryny. Po zagotowaniu wlej śmietanę do zupy i przypraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na połówki. Botwinkę podaj na gorąco z jajkiem i natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!