Barszczyk czerwony z szybkowaru
Jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup w niezwykle szybkim wykonaniu.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 duże czerwone buraki
- 1 szklanka soku z kiszonych, czerwonych buraków
- 2 skrzydełka z kurczaka lub 1 udko
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- cukier
- sól
- 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki (do zabielenia barszczu)
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i ugotować w szybkowarze ze skrzydełkami bądź udkiem. Do tego dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czosnek. Gotować około 20 minut. Następnie dolać do zupy soku z kiszonych, czerwonych buraków, dosolić do smaku i ewentualnie posłodzić. Chwilkę pogotować i zabielić mąką ze śmietaną i mlekiem. Barszczyk można posypać koperkiem i podać z ziemniakami lub uszkami.