Aromatyczne jabłka faszerowane różaną marmoladą
Pyszne połączenie smaków, ubrane w oryginalną całość. Aromat jabłek przeplata się ze smakiem domowej marmolady z dzikiej róży, a całość dopełnia pyszny sos jogurtowy.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 40g naturalnego ryżu
- 60g wody
- 80g półtłustego twarogu
- 30g posiekanych orzechów laskowych
- 60g miodu kwiatowego
- 1 jajko
- 60g płatków owsianych
- 60g wydrylowanych i pokrojonych śliwek
- 40g marmolady z dzikiej róży
- Szczypta soli
- 600g całych jabłek
Sos jogurtowy:
- 250g jogurtu naturalnego
- 40g śmietanki
- 1/2 cytryny
- 30g miodu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Ugotuj naturalny ryż w szybkowarze (przez ok 15 minut), następnie ostudź. Wymieszaj go z twarożkiem, orzechami, miodem kwiatowym, jajkiem, płatkami owsianymi, śliwkami i marmoladą różaną. Dopraw do smaku. Jabłka przetnij na połowy i oczyść z pestek, następnie nafaszeruj je gotową miksturą, umieść na perforowanej wkładce i gotuj na parze w szybkowarze przez 3-4 minuty. Aby przygotować sos wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Przed [podaniem nałóż niewielką ilość sosu na talerzu i umieść na nim gorące jabłko.
W zależności od gatunku jabłka, możliwe jest, że czas jego parzenia ulegnie zmianie o 1-2 minuty.
SMACZNEGO!!!