Aromatyczne jabłka faszerowane różaną marmoladą

0
(0)

Aromatyczne jabłka faszerowane różaną marmoladą

Pyszne połączenie smaków, ubrane w oryginalną całość. Aromat jabłek przeplata się ze smakiem domowej marmolady z dzikiej róży, a całość dopełnia pyszny sos jogurtowy.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 40g naturalnego ryżu
  • 60g wody
  • 80g półtłustego twarogu
  • 30g posiekanych orzechów laskowych
  • 60g miodu kwiatowego
  • 1 jajko
  • 60g płatków owsianych
  • 60g wydrylowanych i pokrojonych śliwek
  • 40g marmolady z dzikiej róży
  • Szczypta soli
  • 600g całych jabłek

Sos jogurtowy:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 40g śmietanki
  • 1/2 cytryny
  • 30g miodu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Ugotuj naturalny ryż w szybkowarze (przez ok 15 minut), następnie ostudź. Wymieszaj go z twarożkiem, orzechami, miodem kwiatowym, jajkiem, płatkami owsianymi, śliwkami i marmoladą różaną. Dopraw do smaku. Jabłka przetnij na połowy i oczyść z pestek, następnie nafaszeruj je gotową miksturą, umieść na perforowanej wkładce i gotuj na parze w szybkowarze przez 3-4 minuty. Aby przygotować sos wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Przed [podaniem nałóż niewielką ilość sosu na talerzu i umieść na nim gorące jabłko.

W zależności od gatunku jabłka, możliwe jest, że czas jego parzenia ulegnie zmianie o 1-2 minuty.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0