Amarantusowe batony

0
(0)

Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać przecier śliwkowy i smażyć aż zgęstnieje, wymieszać z cynamonem, ostudzić. Kaszę jaglaną sparzyć, następnie gotować w 2 szklankach wody ok.10 min(uwaga – łatwo się przypala, zwłaszcza jak się zagadacie z przyjaciółką ;-), ostudzić. Kaszę, przecier śliwkowy, kakao, miód ( na początek 2 łyżki) i wanilię zblendować, dodać amarantus i płatki – najpierw 1 szklankę, jeśli masa jest rzadka wówczas dodać kolejną porcję płatków. Jeśli masa jest za mało słodka, dodać więcej miodu. Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, nałożyć masę, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok.40 – 60 min. Najlepiej skontrolować patyczkiem stopień upieczenia. Następnie ostudzić. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto pokroić na 16 prostokątnych batoników. Polewę przelać do woreczka, obciąć końcówkę i wyciskać na batoniki dowolny wzór. Schłodzić w lodówce. I gotowe – można zajadać!
https://www.galeriaherbat.pl/amarantus-ekspandowany.html – jeden z czołowych składników batonów, dodaje im zdrowego charakteru i dzięki niemu nabierają lekkości

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0