13 najdziwniejszych przysmaków świata

13 najdziwniejszych przysmaków świata!!

Owcza głowa, larwy, sfermentowany śledź czy śmiertelnie trująca ryba. A to wszystko podane na talerzu! Zobacz nasz ranking najdziwniejszych potraw świata!!!

  • Svi, kraj pochodzenia: Islandia

Svi to nic innego, jak przepołowiona, ugotowana i opalona z wełny owcza głowa, z oczami, ale bez mózgu. Można ją spożywać na gorąco lub na zimno, pokrojoną w plastry.

  • Surströmming, kraj pochodzenia: Szwecja

Jest to poprostu sfermentowany śledź. Z beczek przekłada się go do puszek, które w procesie fermentacji stają się wypukłe od zbierających się w puszce gazów. Smakosze preferują popijanie Surströmming… mlekiem.

  • “Trzy piski”, kraj pochodzenia: Chiny

Nazwa tej potrawy pochodzi od sposobu jej jedzenia: tylko 3 piski zdołają wydobyć z siebie szczurze oseski przed wylądowaniem w ustach potencjalnego konsumenta. Ta potrawa nie jest jednak popularna nawet w Kraju Środka.

  • Zupa z ptasich gniazd, kraj pochodzenia: Chiny

Nieprzeciętny smak zupa ta zawdzięcza dodatkowi w postaci śliny ptaków zwanych jeżykami, które wydzielają ją tylko w okresie godowym do budowania gniazd. Ma ona konsystencje żelatyny i białą barwę. Sporym utrudnieniem dla zbierających ten nietypowy składnik ludzi jest fakt, że jeżyki swoje gniazda zakładają na stromych morskich urwiskach. Pewnie dlatego za miskę tego przysmaku trzeba zapłacić nawet 100 dolarów.

  • Balut, kraj pochodzenia: Filipiny

W przypadku tej potrawy określenie “jajko niespodzianka” nabiera zupełnie innego znaczenia. Otóż Balut to jajo zawierające kaczy embrion, który zaraz przed wykluciem zostaje ugotowany i podany na talerzu. Najlepszy Balut to taki między 17 a 21 dniem życia embrionu, ponieważ starsze zawierają już dzioby i pazury.

  • Kopi Luwak, kraj pochodzenia: Indonezja

Najdroższa kawa świata swoją cenę zawdzięcza oryginalnemu procesowi przetwarzania: ziarna kawy połykane są przez zwierzęta zwane cywetą, następnie wydalane i suszone. Specyfika procesów zachodzących w ich żołądkach nie pozwala na odtworzenie tego procesu przy użyciu innych środków. Najdroższa odmiana tej kawy, pochodząca od cywet żyjących na wolności, osiąga cenę 1000 euro za kilogram.

  • Casu Marzu, kraj pochodzenia: Sardynia

Jest to rodzaj sera owczego nafaszerowanego żywymi larwami, które umożliwiają proces fermentacji. Ze względów zdrowotnych sprzedaż tego sera została zakazana w wielu krajach. Można go znaleźć jedynie na czarnym rynku we Włoszech lub Sardynii.

  • Fugu, kraj pochodzenia: Japonia, Tajlandia

Fugu to rodzaj bardzo toksycznej ryby, której spożycie może zakończyć się śmiercią. Jest podawana w postaci sashimi, czyli na surowo. Zawiera ona neurotoksyny, które paraliżują układ nerwowy. Fubu jest przyrządzana jedynie przez wykwalifikowanych kucharzy, którzy w specjalnych szkołach uczą się neutralizować jej toksyny. Niewielka ilość trucizny pozostaje w rybie, aby wywołać po jej spożyciu przyjemne mrowienie na języku.

  • Sannakji, kraj pochodzenia: Korea Południowa

Sannakji to małe, żywe ośmiorniczki, które są spożywane w całości. Mówi się, że jedzenie wciąż walczy na talerzu o przetrwanie. Macki ośmiornicy przyssywają  się kolejno do wszystkich odcinków układu pokarmowego. I to podobno jest największa zaleta tej potrawy.

  • Haggis, kraj pochodzenia: Szkocja

Haggis to szkocka narodowa potrawa składająca się ze zmiksowanych owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z mąką owsianą, cebulką, tłuszczem i przyprawami, zamknięte i duszone w owczym żołądku. Można je kupić w każdym supermarkecie, ale najbardziej ceni się te przyżądżone przez rodowitych mieszkańców według domowych przepisów.

  • Salceson z ozorów, kraj pochodzenia: Niemcy

Przygotowany z krowiej krwi i języka, doprawiany bardzo ostrymi przyprawami jest podobno idealnym dodatkiem do porannego, jeszcze ciepłego pieczywa.

  • Rocky Mountain Oysters, kraj pochodzenia: USA

Jest to danie przygotowane ze smażonych na głębokim oleju jąder byka, dzika lub bizona. Podawane są z ostrym sosem. Jeżeli osoba spożywająca to danie nie została uprzedzona co właściwie je, są spore szanse, że uzna je za coś zupełnie normalnego.

  • Hakarl, kraj pochodzenia: Grenlandia, Islandia

Jest to wypatroszony, a następnie pocięty na kawałki rekin, którego poddaje się procesowi fermentacji przez okres od 6 do 12 tygodni a następnie suszony przez 4 do 5 miesięcy. Po tym czasie mięso nabiera aromatu porównywalnego ze zgniłymi jajami. Przysmak ten serwowany jest w przydrożnych barach jako zakąska.

 

My zapraszamy do wypróbowania naszych, jednak bardziej tradycyjnych przepisów na domowe dania!!! 🙂