Zupa z dyni

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Zupa z dyni

Szybka i delikatna zupa z dyni, która posiada niezwykłe właściwości rozgrzewające.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500g dyni
  • Cebula
  • 1l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • Oliwa z oliwek
  • Curry
  • Kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Pokrój dynię w kostkę i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i duś przez kilkanaście minut, aż zmiękną, następnie  wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i curry. Zdejmij z ognia, lekko ostudź i zmiksuj. Przed podaniem dodaj łyżkę śmietany i posyp curry.

SMACZNEGO!!!