Zupa serowa

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Zupa serowa

 

Bardzo sycąca i prosta w wykonaniu. Zupę serową najczęściej podajemy z grzankami lub pieczywem czosnkowym.

 Składniki:

  • 1 l bulionu z kostki (drobiowy lub wieprzowy
  • 200 g szynki
  • 150 g serka topionego
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • grzanki

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w małą kostkę i zarumienić na oleju. Dodać przetarty czosnek, pokrojoną w paseczki szynkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Bulion zagotować, dodać serki i gotować do ich rozpuszczenia. Następnie dodać cebulę z szynką i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać groszek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami z chleba.

SMACZNEGO!!!