Zupa krem z borowików
Niezwykle aromatyczna zupa o kremowym smaku. Dodaje energii i smakuje jak u babci!
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji: 2 (porcja – ok. 375ml)
Składniki:
- 300g ugotowanych borowików
- 800ml bulionu grzybowego lub warzywnego
- 50ml winiaku
- 100ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Tymianek
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Na truflowej oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w plastry grzyby, a pod koniec smażenia podlej je winiakiem i poczekaj aż alkohol odparuje. Zagotuj bulion, następnie przełóż do niego grzyby (kilka zostaw do dekoracji). Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy grzyby będą miękkie, zupę dokładnie zmiksuj a następnie zabiel śmietaną i ponownie zagotuj. Przed podaniem udekoruj podsmażonymi wcześniej borowikami i natką.
SMACZNEGO!!!