Zupa krem z borowików

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Zupa krem z borowików

Niezwykle aromatyczna zupa o kremowym smaku. Dodaje energii i smakuje jak u babci!

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji: 2 (porcja – ok. 375ml)

Składniki:

  • 300g ugotowanych borowików
  • 800ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 50ml winiaku
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Tymianek
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Na truflowej oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w plastry grzyby, a pod koniec smażenia podlej je winiakiem i poczekaj aż alkohol odparuje. Zagotuj bulion, następnie przełóż do niego grzyby (kilka zostaw do dekoracji). Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy grzyby będą miękkie, zupę dokładnie zmiksuj a następnie zabiel śmietaną i ponownie zagotuj. Przed podaniem udekoruj podsmażonymi wcześniej borowikami i natką.

SMACZNEGO!!!