Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

Opublikowano
Renata Z.
Składniki: 1 szkl fasoli Jaś 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 1,5 papryki kolorowej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz cukier 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju

Fasolę umyć i zamoczyć poprzedniego dnia. Następnie wylać wodę w której się moczyła, wlać świeżą i gotować do miękkości. Gdy fasola jest pół miękka, dodać obraną z osłonki, pokrojoną w pół plasterki kiełbasę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć z miękką fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, ketchup wymieszany z mąką i odrobiną wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.