Zupa cytrynowa

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Zupa cytrynowa

Orzeźwiający przepis w sam raz na upalny dzień. Lekka i cytrusowa zupa dla ambitnych.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300g giczy cielęcej
  • 200g ryżu
  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • 1/2 główki selera
  • 2 pory
  • Sok z jednej cytryny
  • Starta skórka z połowy cytryny
  • Liść laurowy
  • 100ml śmietany
  • 1 łyżka drobno siekanego koperku
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Opłucz mięso i zalej je 1,5l zimnej wody. Dodaj liść laurowy i gotuj przez 40 minut.

Osobno ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Do mięsa dodaj obraną włoszczyznę i gotuj przez 20 minut.

Wlej wyciśnięty sok z cytryny i dodaj startą skórkę. Aby otrzymać jedwabistą konsystencję zupy, należy najpierw wlać niewielką ilość wywaru do śmietany, a następnie dodaj ją do wywaru. Całość porządnie wymieszaj.

SMACZNEGO!!!