Zimowa zupa kapuściana

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Zimowa zupa kapuściana

Kiedy aura nie zadowala i mróz dał Ci się we znaki, nie ma nic lepszego na rozgrzanie jak zupa kapuściana! Jedna misa takiej zupy może zastąpić dwudaniowy obiad!

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji: od 6 do 8

Składniki:

  • 50dag pieczarek
  • 20dag kiszonej kapusty
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 10dag wędzonej kiełbasy
  • Por (jego biała część)
  • Połowa małego selera
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Łyżka masła
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • Granulowany czosnek
  • Vegeta
  • Szczypta tymianku
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyść, pokrój i podsmaż na maśle pieczarki. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć aż się zrumienią, następnie dodaj 2 łyżki śmietany, łyżkę natki pietruszki i mieszając smaż przez 2 minuty na małym ogniu. Kapustę podlej odrobiną wody i podduś. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, seler obierz i pokrój w drobne słupki, a marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość wrzuć do garnka i dodaj drobno pokrojonego pora, wlej ok. 2l wody i zagotuj. Dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę, kostki rosołowe i pieczarki; gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj kapustę z rondla, zabiel pozostałą śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, vegetą i tymiankiem. Całość ponownie zagotuj i posyp przed podaniem resztą natki pietruszki.

SMACZNEGO!!!