Zawijany torcik

Opublikowano
Agnieszka L.
Składniki: Masa: 1 margaryna 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Cukier puder do smaku 1 czekolada gorzka Alkohol do smaku 5 łyżek mleka 3 łyżki naparu z kawy rozpuszczalnej Biszkopt ciemny: 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie: Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy olej i ocet. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Masa: W mleku rozpuszczamy połamaną w kawałki czekoladę. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem i alkohole. Następnie dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy czekoladę, a do drugiej mielone orzechy, napar z kawy. Przełożenie: Ciasto kroimy na trzy równe paski wzdłuż dłuższego boku, na dwa paski dajemy masę orzechową, a na jeden masę czekoladową. Jeden pasek zwijamy w rulon, następnie kolejny zwijamy do poprzedniego i ponownie ostatni do drugiego. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową i posypujemy startą czekoladą lub kakao. Pyszny efektowny torcik!