Zawijańca rybnego

0
(0)

Krok 1:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę, a gdy się zarumieni dodajemy porcję szpinaku i zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podsmażamy około 7 minut.
Krok 2:
Rozwałkowujemy ciasto francuskie na kształt kwadratu. Na jego środku nakładamy warstwę szpinaku. Kolejną warstwę będzie stanowić serek feta z ziołami, którą nakrywamy filetem z łososia, a na sam wierzch kładziemy filet z dorsza. Filety skrapiamy odrobiną cytryny.
Krok 3:
Na pozostałej części ciasta nacinamy ukośne paski, które następnie będziemy przeplatać na naszych warstwach, tworząc warkoczyk. Nadajemy w ten sposób zawijańcowi kształt ryby. Jeden koniec ciasta traktujemy jako buźkę, drugi zaś jako ogon, który nacinamy w paski. Oko tworzymy z oliwki.
Krok 4:
Naszego zawijańca smarujemy ubitym żółtkiem jaja i delikatnie posypujemy makiem.
Krok 5:
Układamy naszą potrawę na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut, aż nasz zawijaniec nabierze rumieńców.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0