Zapiekany sandacz z sosem beszamelowym
Zaskakująco pożywne danie z doskonale aksamitnym sosem podkreślającym charakterystyczny smak ryby, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni, także domowej! 🙂
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 250g filetu z sandacza
- 10ml oliwy cytrynowej
- 3 listki szałwii
- Połowa pora
- 80ml białego wina
- Gałązka tymianku
- Sól, pieprz
- Cukier
- 40g masła
Sos beszamelowy:
- 50g masła
- 30g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 300ml mleka
- Sok z cytryny
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Filet przekrój na pół zalej oliwą cytrynową, następnie wrzuć listki szałwii i odstaw na godzinę. Po tym czasie rybę smaż skórą do dołu, aż się zarumieni. Następnie pora przekrój na pół, usmaż go na oliwie i dolej wino i przyprawy. Całość duś na małym ogniu. Pod koniec dodaj masło. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło i wsyp powoli mąkę. Cały czas mieszając, dodaj żółtka roztrzepane z mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw. W naczyniu żaroodpornym ułóż pora, na nim rybę, zalej sosem i zapiekaj przez 8 minut w temp. 180 stopni. I gotowe!
SMACZNEGO!!!