Zapiekany sandacz z sosem beszamelowym

1
(1)

Zapiekany sandacz z sosem beszamelowym

Zaskakująco pożywne danie z doskonale aksamitnym sosem podkreślającym charakterystyczny smak ryby, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni, także domowej! 🙂

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 250g filetu z sandacza
  • 10ml oliwy cytrynowej
  • 3 listki szałwii
  • Połowa pora
  • 80ml białego wina
  • Gałązka tymianku
  • Sól, pieprz
  • Cukier
  • 40g masła

 

Sos beszamelowy:

  • 50g masła
  • 30g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 300ml mleka
  • Sok z cytryny
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filet przekrój na pół zalej oliwą cytrynową, następnie wrzuć listki szałwii i odstaw na godzinę. Po tym czasie rybę smaż skórą do dołu, aż się zarumieni. Następnie pora przekrój na pół, usmaż go na oliwie i dolej wino i przyprawy. Całość duś na małym ogniu. Pod koniec dodaj masło. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło i wsyp powoli mąkę. Cały czas mieszając, dodaj żółtka roztrzepane z mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw. W naczyniu żaroodpornym ułóż pora, na nim rybę, zalej sosem i zapiekaj przez 8 minut w temp. 180 stopni. I gotowe!

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 1 / 5. Liczba oddanych ocen: 1