Zapiekanka ziemniaczana

0
(0)

Zapiekanka ziemniaczana

Jednogarnkowa potrawa z ziemniaków i kiełbasy w sosie.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • ziemniaki
  • 500 g kiełbasy
  • 6 cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1 jajko
  • 300 ml śmietany 30%
  • gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w talarki o grubości 0,5 cm. Drobno pokroić cebulę, zarumienić na patelni i dodać posiekany czosnek. Do tego dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilkę podsmażyć. Przygotować pojemne naczynie żaroodporne. Ściany naczynia wysmarować masłem. Zaczynamy od wyłożenia na dnie naczynia 1/3 talarków ziemniaczanych. Następnie dodajemy przesmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy kolejność i na wierzch wykładamy ostatnią warstwę talarków. Śmietanę mieszamy z drobno startym serem żółtym i jajkiem. Sos możemy doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0