Zapiekanka ziemniaczana
Jednogarnkowa potrawa z ziemniaków i kiełbasy w sosie.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- ziemniaki
- 500 g kiełbasy
- 6 cebul
- 3 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki masła
- olej
- 1 jajko
- 300 ml śmietany 30%
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w talarki o grubości 0,5 cm. Drobno pokroić cebulę, zarumienić na patelni i dodać posiekany czosnek. Do tego dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilkę podsmażyć. Przygotować pojemne naczynie żaroodporne. Ściany naczynia wysmarować masłem. Zaczynamy od wyłożenia na dnie naczynia 1/3 talarków ziemniaczanych. Następnie dodajemy przesmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy kolejność i na wierzch wykładamy ostatnią warstwę talarków. Śmietanę mieszamy z drobno startym serem żółtym i jajkiem. Sos możemy doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.