Wegetariańskie szaszłyki z dipem

0
(0)

Wegetariańskie szaszłyki z dipem
Kto powiedział, że sezon grillowy jest tylko dla mięsożerców? Oto przepis na szaszłyki po wegetariańsku z pysznym dipem, który z pewnością zaskoczy Cię smakiem!

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 cukinie
  • Żółtka papryka
  • Czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 300g tofu
  • Oliwa z oliwek
  • Patyczki do szaszłyków

Dip:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • Łyżka cukru
  • Papryczka chili
  • Cytryna

Przygotowanie:

Opłucz dokładnie wszystkie warzywa. Z papryk usuń gniazda nasienne, cebule obierz z łup.

Pokrój cukinie, żółtą i czerwoną paprykę oraz cebulę na duże kawałki.

Odsącz tofu i posiekaj je w dużą kostkę.

Nabij naprzemiennie kawałki warzyw na patyczki i skrop je oliwą z oliwy.

Gotowe szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie i piecz przez ok. 8 minut, od czasu do czasu przekręcając.

Dip:

Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno i dodaj do niej obydwa sosy i cukier.

Dip skrop na koniec sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Gotowe szaszłyki podawaj z dipem.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0