Wegetariańskie szaszłyki z dipem
Kto powiedział, że sezon grillowy jest tylko dla mięsożerców? Oto przepis na szaszłyki po wegetariańsku z pysznym dipem, który z pewnością zaskoczy Cię smakiem!
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 cukinie
- Żółtka papryka
- Czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 300g tofu
- Oliwa z oliwek
- Patyczki do szaszłyków
Dip:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- Łyżka cukru
- Papryczka chili
- Cytryna
Przygotowanie:
Opłucz dokładnie wszystkie warzywa. Z papryk usuń gniazda nasienne, cebule obierz z łup.
Pokrój cukinie, żółtą i czerwoną paprykę oraz cebulę na duże kawałki.
Odsącz tofu i posiekaj je w dużą kostkę.
Nabij naprzemiennie kawałki warzyw na patyczki i skrop je oliwą z oliwy.
Gotowe szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie i piecz przez ok. 8 minut, od czasu do czasu przekręcając.
Dip:
Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno i dodaj do niej obydwa sosy i cukier.
Dip skrop na koniec sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Gotowe szaszłyki podawaj z dipem.
SMACZNEGO!!!